Призовахме официално за обединение между формациите на промяната, като нашата протегната ръка е към ДБ и към формацията на Кирил Петков и Асен Василев, посочи тя
Мая Манолова настоява за спешни компенсации заради високите цени на тока – най-вече за бизнеса, болниците, детските заведения и след това за гражданите. „Заляти сме от сигнали от цехове, детски заведения и бизнеси, които са силно притеснени от високите сметки на тока. Спрямо миналата година увеличението е от два и половина до три пъти. Това заяви Мая Манолова от „Изправи се БГ!“ на брифинг по отношение на цената на тока.

Бизнесът или ще работи на загуба, или фалира, което ще доведе до фалити, ръст на цените, което ще удари най-уязвимите потребители. Тя призова служебното правителство за спешни компенсации заради повишаването на цената на тока и тя трябва да включва увеличението на цената на тока спрямо решението на КЕВР за прогнозната пазарна цена на тока за стопанските потребители, смята тя. Това решение е влязло от 1 август. Повишението над прогнозната цена е над два пъти, посочи още Манолова.

Mрачна прогноза: Храните и токът поскъпват драстично

"Настояваме разликата 120 лева, определена от КЕВР, до 240 лева, която е реалната пазарна цена, да бъде компенсирана". Разчетите на гражданската платформа, са, че ще струва от 150 до 180 млн. лева.

Тя посочва, че ако има увеличение и за гражданите, отново Министерският съвет трябва да компенсира разликата между прогнозната цена и реалната пазарна цена.

Манолова коментира и актуалните политически теми.

"Изправи се.БГ!Ние идваме" са призовали официално за обединение между формациите на промяната, като нашата протегната ръка е към "Демократична България" и към формацията на Кирил Петков и Асен Василев, да е ясно за гражданите, че гласувайки за всеки един от трите субекта, те гласуват за следваща управленска коалиция, която ще стъпи върху платформата на промяната.

Възможна е и коалиция преди изборите, но тъй като разговори не са водени, а времето върви, това, което е реалистично, е трите формации да сключим споразумение за това, че ще формираме мнозинство на почтените след изборите за 47-и парламент, коментира Манолова.

Хората по този начин ще бъдат спокойни, че лошият сън на 46-ия парламент няма да се повтори в следващия - ако предварително е ясно, ако са начертани приоритети, свързани с конкретни срокове, смята тя. Имаме доста голямо съвпадение в приоритетите с "Продължаваме промяната", но имаме и различия, например ние сме много по-социални, посочи Манолова. Темите за цената на тока, парното, водата, подкрепа на уязвимите групи, самотните майки, семействата с деца, преизчисляване на пенсиите - това са нашите теми, за които бихме настоявали да влязат в такова споразумение, отбеляза тя.

Манолова коментира, че решението за това дали да се присъединят към съюза на промяната е на ИТН. Ако решат, че искат да имат общи действия за бъдещо мнозинство на почтените и за истински реформи,те могат да се включат в този формат, допълни тя. Според нея е съвсем реалистично една коалицията на промяната да постигне резултат от 121 депутати. ГЕРБ няма как да управлява, а едно такова мнозинство ще бъде гаранцията за това, отбеляза председателят на "Изправи се.БГ".

В отговор на въпрос Манолова информира, че "Изправи се БГ!Ние идваме!" вероятно ще се яви в същия формат на изборите, както при предишния вот, но официалното решение ще бъде обявено утре, когато бъдат финализирани преговорите.