Калвин Пейдж и Деница Иванова
Калвин Пейдж и Деница Иванова / dariknews.bg
Малки безплатни библиотечки ще се появят на няколко места в страната
98328
Малки безплатни библиотечки ще се появят на няколко места в страната
  • Малки безплатни библиотечки ще се появят на няколко места в страната
В двора на Основно училище „Васил Левски” в Разград днес ще бъде открита първата „Малка безплатна библиотека”. Инициативата е на Калвин Пейдж – учител по английски език в Лос Анжелис, Калифорния, и се осъществява съвместно с деца от българското училище „Христо Ботев” във Вашингтон и ученици от училището в Разград.
 
За предстоящата проява разказват пред Дарик двама от инициаторите – Деница Иванова, която преподава български език на чужденци и от четири години живее в Щатите, и Калвин Пейдж, който е с български корени и за първи път е в България.
 
"По проекта ни с Дени работим с фондация с нестопанска цел "World free library". Те са едни малки, красиви библиотеки, правени от хора и поставяни там, където се искат - в училище, в парк, на улицата. Повечето книги са за деца. Това е кауза за хората и за това да четат книги", разказа Пейдж на български език с приятен акцент.
 
Всеки може да остави книга, а също и да си вземе. "Библиотеката представлява кутия, пожелание украсена и декорирана от всеки, който я поставя. Идеята е да оставиш книга и да си вземеш една. Отговорност е на местното общество, където е поставена, да има добър обмен на различни книги, на различна тематика", обясни Дени Иванова.
 
Инициативата предстои да се случи в няколко града: "Имаме желание да сложим пет регистрационни тага към тази организация с нестопанска цел, даже шест. В момента работим по поставянето на три от тях. Първата ще бъде в Разград в училище "Васил Левски". Ще се съберем в двора на школото в 9 ч. сутринта, където деца от Вашингтон ще работят заедно с децата от училището по поставяне на първата за България такава малка библиотечка".