Всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши и тази година да даде коледни премии на съдии, прокурори, следователи и служители, съобщиха от Правен свят.

За целта ще са необходими общо 20 257 058 лева, като всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати.

Всеки административен ръководител самостоятелно ще решава какъв размер на допълнителното възнаграждение да получава всеки магистрат и служител. Такова възнаграждение, както и в предходни години, няма да се получава при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание.

Премия няма да има и  при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“.
Правен свят