Магистратите разкритикуваха новия Закон за съдебната власт
Магистратите разкритикуваха новия Закон за съдебната власт / netinfo

Съдиите настояха за постоянно действащ Висш съдебен съвет. Това стана на форум за обсъждане на проекта за нов Закон за съдебната власт. Според министъра на правосъдието Георги Петканов обаче 25 човека са много за такъв постоянен орган.

Председателите на двете върховни съдилища поискаха в закона да се въведе постоянен Висш съдебен съвет и това да стане след изтичането на мандата на сегашния. Константин Пенчев отбеляза, че така членовете на Висшия съдебен съвет ще са наистина независими от началниците си и няма да има съмнение, че адвокатите – членове на съвета, влияят върху съдебните дела.

Пенчев сочи и че в новия закон е намалено до минимум конкурсното начало и то има опасност да се обезмисли и коментира, че новият Закон за съдебната власт не отговаря на очакванията на обществото за съдебна реформа.

Заместник главният прокурор Валери Първанов разкритикува правата на министъра на правосъдието да управлява имуществото и бюджета на съдебната система. Той посочи парадокса, че в новия закон са забравили да впишат административната прокуратура и не са поставили срок за изпълнение на дисциплинарните наказания, което ги обезмисля.

65% от магистратите подкрепят нововъведения инспекторат, но категорично не приемат той да се избира от парламента. Министър Петканов заяви, че ще се вземат предвид предложенията на магистратите. Депутатката от Коалиция за България и член на правната комисия Мая Манолова заяви, че такъв постоянно действащ Висш съдебен съвет би бил второ правителство в държавата заради големите правомощия, съсредоточени в този орган.