Лютви Местан отново повдигна темата за Възродителния процес
Лютви Местан отново повдигна темата за Възродителния процес / снимка: БГНЕС, архив
Лютви Местан отново повдигна темата за Възродителния процес
77864
Лютви Местан отново повдигна темата за Възродителния процес
  • Лютви Местан отново повдигна темата за Възродителния процес

Вече трети ден ДПС не отстъпва от желанието си да се изтрият от всички регистри българските имена на турците, които са били наложени при Възродителния процес. И днес темата беше актуална в кулоарите на Народното събрание.

„Смятам за неприемливо председателят на парламентарно представена партия да бъде глобяван за това, че си е позволявал към края на свои изказвания, които по време на кампанията, разбира се, че ги права на официалния български език, но че към края на изказването си е отправил поздрав и на майчиния си език, е основание да бъде глобяван многократно с по 2000 лева и да ми се налага да търся правата си в европейските институции", каза Местан.

По думите му „тези проблеми трябва да бъдат решени", защото преди да се изгради демократичната основа на което и да е управление, не са възможни успехи в социалната, икономическата и в която и да е друга сфера.

„Това е нашето дълбоко разбиране. Извинете, ако има нов Възродителен процес, то той е по отношение на мъртвите. Възродителният процес по отношение на мъртвите продължава, както се изразиха и анализатори извън ДПС. То е въпрос на гавра с паметта на тези хора някой да постави под съмнение дали биха искали да лежат в гроба с насилствено наложени имена. Това е кощунство. Поетът Мехмед Карахюсеинов се запали заради името си и лежи в гроба като Методи Асенов и ние ще поставим под съмнение дали той би избрал да отиде в отвъдното с българското си име след като точно като акт на протест срещу насилствено наложеното име се самозапали преди 30 години", напомня Местан.