/ БГНЕС
Новият състав на Управителния съвет на Българската банка за развитие е отпуснал 16 кредита на обща стойност 14,4 млн. лв. Това заявява министърът на растежа Даниел Лорер.

„Новите отпуснати от ББР ЕАД кредити, които не са изменения на съществуващи, са 16 броя и са на обща стойност 14 414 415 лв., при средно претеглена лихва от 3,82%. Месечният оперативен приход, който последните генерират за банката е в размер на 122 148 в.“, посочва министърът на растежа в отговор на депутатско питане относно броя и стойността на одобрените кредити от новия състав на УС на ББР.

Сметната палата планира 335 одита през 2022 г., сред тях на ББР и Столичния автотранспорт

За сравнение в предходния период от 5 години банката е отпускала средно на месец по 1,2 кредита, но те са били в огромен размер. В момента имаме по 2,6 кредита на месец или със средна сума 900 000 лв.

„Поради факта, че Банката преминава през процес на пълна пренастройка ще бъде по-точно да измерим числата след 6 месеца, когато новите програми в подкрепа на малкия и среден бизнес са заработили на пълни обороти“, отбелязва министър Лорер.

Даниел Лорер: Българската банка за развитие ще помага на малкия и среден бизнес

Той припомня, че ББР за пръв път има собствени продуктови програми в подкрепа на туристическия сектор и за изграждането на фотоволтаични централи с мощност до 1 MW/p за нуждите на бизнеса.

„Допълнително, за последните два месеца само по програма „Въз ановяване” ББР е потвърдила за гарантиране 231 кредита за 78 310 265 лева от 3 ноември 2021 г.“, добавя още министър Лорер.
БГНЕС