Лимитите за болниците нямало да отпаднат
Лимитите за болниците нямало да отпаднат / sxc.hu

Болниците ще продължат да работят с предварително фиксирани бюджети, но Здравната каса вече ще следи дали надвишават лимитите си ежеседмично. Ако лечебно заведение надхвърли седмичния си лимит, Касата ще извършва проверка, а то ще бъде задължено да формира листи на чакащи, независимо от диагнозите на болните.

Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната

Това е заложено в новия рамков договор, който трябва да бъде подписан между Здравно министерство, Здравна каса и лекари тази пролет, твърдят от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Лимитите за болниците отпадат догодина

Оттам посочват, че тази подробност в рамковия договор опровергава твърдението на ресорния министър Петър Москов, че от април няма да има ограничения за болниците, а болните с диагнози, които са в основния пакет на Здравната каса, няма да чакат за своето лечение.

Лекарският съюз няма да подкрепи пръстовия отпечатък за болници и аптеки

В индивидуалните договори на болниците се предвижда да бъдат разписани броят на леглата и лимитът за всяка медицинска дейност. Ако болницата не изпълни месечния си лимит, тя няма да може да ползва спестените средства през следващия период, информират още от организацията.