Личен код, а не пръстов отпечатък ще се ползва при прием в болниците, уточни пред Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод идеята, която широко се коментира в общественото пространство.

Той обясни, че пръстов отпечатък не остава никъде. При еднократно поставяне на пръста при първото ни посещение в при лекар или в аптека чрез скенер ще се генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса.

Всяко влизане в болница или аптека - с пръстов отпечатък

"Не е необходимо да се ходи в определена институция. Взима се от първото място, където постъпвате, било то аптека, болница или личният ви лекар", обясни Пенков. Информацията ще се съхранява с информационни папки. До тях ще имат достъп личните лекари и пациентите.

АФП: Здравната система на България предизвиква главоболие

От личния код не може да се изведе обратно дактолоскопически отпечатък, успокои Пенков. Той допълни, че системата ще бъде обезопасена с най-висока степен на защита на три система на сигурност на личните данни на всеки човек, за да може да бъде предотвратен достъп до личните данни на хората.

Източник: Novanews.bg