Летище София с II категория за кацане и излитане при мъгла?
Летище София с II категория за кацане и излитане при мъгла? / netinfo

При въвеждането на всяка нова писта или след ремонт се въвежда и нова система за кацане при мъгливо време - т. нар. сляпо кацане. Тази система при нас е въведена и след изтичане на шестмесечния изпитателен срок летище "София" ще получи Втора категория за кацане и излитане при мъгла. Това съобщи пред журналисти днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той подчерта, че закъснения на полетите заради мъгла могат да се случат и се случват на всяка една авиокомпания и с това не бива да се спекулира.

Мутафчиев изрази съжаление, че в момента столичното летище не разполага със сертификата за "сляпо кацане", което води до известни закъснения в графиците на самолетите, но каза, че се надява след изтичане на периода - който международните организации, отговарящи за сигурността, изискват - този проблем да бъде разрешен.

Министърът на транспорта отбеляза, че не всеки самолет може да използва тази система - ако не е оборудван за "сляпо кацане", използването на системата е невъзможно. Освен това се изисква пилотите да имат съответната квалификация и да са обучени за такъв вид кацане при мъгла.

София се намира в район с много мъгли и това допълнително усложнява обстановката. Резервният вариант е кацане на летище "Пловдив", което също приема полети, когато на софийската аерогара има мъгла, и е ангажирано с превозването на пътниците, припомни министърът.

Петър Мутафчиев посочи още, че срокът за окончателното откриване на новия терминал на летище "София" е 20 декември 2006 година и че той ще държи за неговото спазване. До 15 декември т. г. трябва да завърши "населяването" на терминала и единственият проблем според него, който би могъл да възникне, е от страна на приемателната комисия на общината. Това обаче би довело само до евентуалното забавяне на отварянето на някои от кафенетата в терминала.

"Ако срокът - 20 декември т. г., бъде пропуснат, това означава терминалът да бъде открит към края на януари, следващата година, и лично аз не бих си позволил да допусна подобно нещо както на администрацията, така и на летище "София", коментира министърът.

Все още заради мъглата днес закъсняват шест от полетите по международни линии на летище "София", между които този от Прага на "България Ер", съобщи за БТА Красимир Димитров - ръководител на пресцентъра на летището. Излетели са всички предварително заявени самолети, с изключение на тези до Виена, тъй като снощи летището не можа да приеме полета на австрийските авиолинии заради гъстата мъгла .

Засега няма анулирани полети, постепенно графикът се нормализира, каза още Димитров. /БТА/