Мисля, че г-н Петков е най-диалогичният човек, който може или по-скоро можеше до скоро да споява тази коалиция. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова в предаването на "Фокус" по NOVA.

Думите й са по повод интервюто на Слави Трифонов, в което обвини Кирил Петков, че се държи "авторитарно" с коалиционните си партньори. Тя разкри, че при напускането на министрите от ИТН на правителственото заседание, на което бе гласувана актуализацията Бюджет 2022, в залата е имало "тряскане на столове и врати". "Лидерите на тази партия се опитват да вкарат страната в политическа криза", категорична бе Бориславова.

Слави Трифонов за правителството: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта

"В момента от колегите от ИТН продължават да не си вдигат телефоните и не можем да обсъждаме каквито и да било варианти за управлението и коалицията. „Продължаваме промяната“ застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото може с воля да не позволи източване на държавни пари и корупционни сделки", заяви Лена Бориславова запитана дали е възможно да има правителство без Кирил Петков начело на кабинета. На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, началникът на премиерския кабинет заяви: "Не я изключвам, но не сме я обсъждали."

Тя обаче беше категорична, че каквото и да се случва с правителство, ПП ще са готови на разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на макрорамката. На подобно мнение били и партньорите от БСП и ДБ, обясни Бориславова.

Също така тя подозира, че повтарянето на Трифонов, че ИТН излиза от коалицията заради РС Македония е заблуда. "През последните дни виждате, че премиерът Петков ясно каза дори на канцлера Шолц, че Скопие трябва да признаят българските граждани. Няма отмятане от коалиционното споразумение. Причината за напускането е друга", смята Лена Бориславова.

БСП остава в коалицията, иска управленска програма до края на годината

Според нея истинската причина се крие в овладяването от държавата на фитосанитарния контрол в КПП "Капитан Андреево". "Нямам повече доказателства за това, освен нещата, които самият г-н Трифонов каза. Той започна да прекъсва журналиста при задаването на въпросите по тази тема и каза, че познава определени хора", изтъкна тя.

Шефката на кабинета на Кирил Петков коментира и опитите отношенията между нея и Кирил Петков да бъдат компрометирани. "И двамата сме коментирали нещата с нашите близки и имаме тяхната пълна подкрепа. Това е единственото доказателство, че нещата, които правим са подразнили хората, които финансират тези медии", категорична бе Лена Бориславова. Колкото до мнението на самия министър-председател по темата: "Той смята, че "това не са въпроси, които са от значение за политиката на държавата", обясни тя.