БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета. Toва се казва в официална позиция на Националният съвет на Българската социалистическа партия. Тя е приета след проведена дискусия на "Позитано" 20.

Слави Трифонов за правителството: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта

"В условията на натрупалите се кризи и последствията от тях - COVID, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, Националният съвет на БСП счита провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно", подчертават още от левицата.

БСП като държавнически отговорна партия смята, че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.

Бориславова: Готови сме за избори, но ще направим всичко възможно да не се стига до тях

Съветът възлага на лидера Корнелия Нинова и на ръководството на Парламентарната група на "БСП за България" да проведат разговори с партиите "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г.