/ www.sxc.hu
Лекарската колегия в Сливен изрази несъгласие с версията, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства.

В позиция, разпространена до медиите, Регионалната лекарска колегия изразява своето категорично несъгласие с оповестената версия по отношение причините за големия брой установени случаи на заразен медицински персонал с COVID 19 в Инфекциозно отделение към МБАЛ "Д-р Иван Селимински".

Пред журналисти вчера директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова в отговор на въпрос какво е констатирала проверка по случая със заразените двама лекари и шест души медицински персонал, заяви, че заразата вероятно е станала заради неправилно боравене с личните предпазни средства, а починалата лекарка е имала недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент.

„Времето на експозиция и високорисковата среда на работа на медиците в Инфекциозно отделение ги подлага на много по-голям риск, се казва в позицията. Персоналът в отделението не работи там от вчера, обучен е да лекува пациенти с инфекциозни болести, някои от които многократно по-опасни от COVID 19. В момент, когато здравната система е подложена под огромен натиск, е неуместно да се създава внушение в обществото, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства“, се казва още в позицията на РЛК-Сливен.

„Това е предпоставка за формиране на недоверие към системата и създава затруднения при изпълнение на задачите. Подобни предположения имат деморализиращ ефект върху персонала в момент, когато млади лекари доброволно отиват да работят в отделението. Началникът на отделението до момента носи основната тежест по отношение организацията на диагностичния и лечебен процес на пациентите с COVID 19, по никакъв начин не е будила съмнение в професионалните си и организационни качества и заслужава единствено адмирации“, допълват още лекарите.
БТА