Лекари искат половината от бюджетния излишък за здравеопазване
Лекари искат половината от бюджетния излишък за здравеопазване / netinfo

Половината от бюджетния излишък тази година да бъде инвестиран в здравеопазване, което ще позволи пълно премахване на таксите за преглед не само за пенсионери, ще подобри рязко качеството на обслужване на пациентите и ще спре нерегламентираните плащания в болниците. Това предлага заместник-председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Цигаровски като алтернатива за финансиране на сектора, без да се пипа бюджета.

Инвестирането на излишъка в инфраструктура наистина възпроизвежда брутен продукт, но хората трябва да са живи и здрави, за да могат да ползват пътищата, аргументира се д-р Цигаровски.

Той настоява 60% от половината излишък да отиде за болниците – за закупуване на апаратура и за издръжка, а по 20% да бъдат разпределени между джипитата и специалистите в доболничната помощ. В момента парите, с които един общопрактикуващ лекар организира медицинската си дейност са под критичния минимум, заяви д-р Цигаровски. Това, а не намаляването на таксата за преглед на пенсионери, е причина за подготовката на ефективни стачни действия наесен, каза заместник-председателят на пловдивската колегия.

Други новини от Пловдив