Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) приключи без общо становище, стана ясно от изказванията на участниците в Съвета след края му.

Темата беше „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”, а до свикването му се стигна заради скандалите с евтини апартаменти.

Без представител на Антикорупционната комисия на съвета при президента

На заседанието не е присъствал нито един представител на КПКОНПИ. От Комисията излязоха с позиция, че атаката срещу нея идва от двама олигарси и една политическа партия - "за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това".

"Предложеният проект на промени в антикорупционния закон беше получен на самия КСНС. Няма как от 15 човека да се постигне съгласие. Повечето от абзаците се повтарят от предишен КСНС", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, цитирана от NOVA.

Румен Радев: Имаме сериозен проблем с липсата на доверие в държавността

"Постигнахме съгласие, че трябва да се направи анализ на антикорупционното законодателство и комисия", каза още председателят на парламентарната група. Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, допълни тя. По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси.

„Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, каза д-р Дариткова.

„Бяха отхвърлени от премиера Борисов и управляващите направените от президента Радев и мен предложения за обща декларация. Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон”, заяви от своя страна Корнелия Нинова.

„По отношение на второто ми предложение – за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът ме препрати към Румъния да питам как върви борбата с корупцията там”, допълни още Нинова. „По отношение на предложението за промяна на правомощията на прокуратурата, ми беше отговорно, че по този начин ще бъдат затормозени съдиите”, коментира лидерът на БСП.

„Предложеният от президента документ беше отхвърлен от всички, освен мен. Не се стигна до обща декларация”, заяви Нинова.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира след края на Съвета, че на практика резултат не е имало, защото „беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена като пи ар фирма на БСП и самият президент - като личен пи ар консултант на Корнелия Нинова“.

Според Марешки са били предложени текстове за декларация, които пряко са щели да помогнат на БСП за предстоящата кампания за европейски избори и това е било неприемливо за всички други.

И лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи като политическо мероприятие заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК за европейските избори (ВИДЕО)

Той коментира темата пред журналисти преди НФСБ и партия "Средна европейска класа" да внесат документи за регистрация в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори като коалиция "Патриоти за Валери Симеонов".

Попитан дали очаква конкретни решения от КСНС, Симеонов коментира: "Абсурд, политическо мероприятие, нищо друго". Но все пак президентът има право на инициативи, на провали, на успехи, на всичко, негова си работа - президентска, добави лидерът на НФСБ.

Помолен да коментира искането на БСП да се приеме нов закон и антикорупционният орган да се избира по друг начин, Симеонов каза, че в България има една изтъркана практика по всеки нашумял въпрос да се лъжат хората, че трябва нов закон. Според него трябва да се съсредоточим върху спазването на съществуващите закони.
nova.bg