Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, съобщиха от президентството днес. Това е станало в сряда, след като президентът е поканил неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС.
 
„Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Затова вчера свиках Консултативния съвет за национална сигурност, снех доверието си от председателя на антикорупционната комисия и с писмо поканих неговия заместник да представи доклад за това, какво е свършено в борбата с корупцията. Смятам за редно докато не се установи с пълноценно разследване истината, председателят на КПКОНПИ да остане встрани“, коментира президентът на личната си страница във фейсбук.Президентът Радев свали доверието си от Пламен Георгиев
 
Органите, които следят за наличие на корупция, трябва да бъдат пример за чистота, допълва Радев.
 
„Днес имаме сериозен проблем с липсата на доверие в държавността. С подадените оставки партиите казват, че проблемът е приключен. Този въпрос може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата“, коментира още президентът.

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
 
„Ако искаме наистина функционираща правова държава, към всеки, който се е отклонил от закона, трябва да се подходи с цялата строгост на самия закон. На предстоящия КСНС не трябва да разглеждаме само какви мерки да бъдат взети спрямо нарушителите, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми при управленски решения, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички“, допълва още държавният глава Румен Радев.

Цацаров разпореди проверки на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов
 
Тази сутрин стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е назначил проверки на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и на съпругата на Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд. Причината е публикации в медиите за придобити недвижими имоти, съобщиха от прокуратурата.

Пламен Георгиев намира историята с терасата за „компроматни глупости“
 
Малко по-късно, без да казва имена, премиерът Борисов заяви, че всички замесени в имотния скандал трябва да "излязат в дълъг отпуск". Минути по-късно Пламен Георгиев съобщи, че излиза в отпуск. А зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви готовност за пълно съдействие на проверяващите от НАП и КПКОНПИ.