/ БГНЕС
Конституционният съд (КС) отклони искането на народни представители от 48-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение на 48-то Народно събрание за възлагане на Министерски съвет за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „ Козлодуй" с технологията АР 1000, прието от Народното събрание на 12 януари тази година. Това съобщиха от пресцентъра на КС.

На заседанието присъстваха 10 конституционни съдии.

Определението е прието с 8 гласа. Съдиите Атанас Семов и Янаки Стоилов са подписали определението с особено мнение.

Христов: България ще има поне два доставчика на свежо ядрено гориво

През януари депутатите възложиха на служебния кабинет да преговаря с правителството на САЩ за сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000.

Проектът за това решение бе внесен от Делян Добрев, и бе одобрен с гласовете на 109 народни представители при първото гласуване, а при второто със 112 гласа “за”.

Росен Христов: България няма да дава на Украйна оборудването на АЕЦ „Белене“

Тогава от ПГ на БСП се обявиха за строителството на ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй", като аргументите на левицата бяха, че не е приемливо да разкриваме процедури в Козлодуй за нови реактори преди да сме завършили проекта Белене.