Одобрена е дерогация от санкциите срещу Русия, с цел обезпечаване на резервни части за плановите ремонти на ядрената централа, тъй като за момента няма намерени алтернативни доставки
Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, които забраняват внос на определени части, материали, резервни части и услуги във връзка с войната в Украйна - става дума за закупуването на материали и резервни части, така че да се обезпечат планираните годишни ремонти и експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов на брифинг в Министерския съвет.

Министърът на енергетиката най-вероятно визира европейските санкции срещу Русия в контекста на войната в Украйна, макар да не посочи изрично точно за коя страна става дума.

Росен Христов: България няма да дава на Украйна оборудването на АЕЦ „Белене“

"Това е от критично значение за сигурността на електроцентралата. Става въпрос на резервни части и материали, за които не сме намерили алтернативни доставчици и доставки", посочи още енергийният министър. Другото, което ще направим, е презапасяване с такива части, за да се обезпечи безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" за следващите няколко години и да се осигури енергийната сигурност в страната, коментира Христов.

С дерогацията се разрешава също вносът на продукти от желязо и стомана от Русия при изпълнение на договори, изброени също в приложение към днешното решение. Ще бъде възможен и вносът на други стоки от Русия и свързаната с тях техническа помощ, необходими за изпълнението на договори съгласно споменатите приложения.
Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори.

В края на миналата година, АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение с френската компания Фраматом за доставка на свежо ядрено гориво. Досега централата работи с руско ядрено гориво, но те попадат под санкциите на ЕС.