Христо Ботев
Христо Ботев / Министерство на културата
Скоро смятам, че ще издам своята първа стихосбирка, която няма да бъде никак кратка и никак малка като обем, а надявам се и като съдържание много стойностна. Това каза Александър Ботйов, наследник на Ботев пред Радио "Фокус“ . Пиша стихотворения и всъщност се занимавам с поезия от няколко години, обясни Александър.

По думите му кръвта на Ботев тече в неговите вени.

Кръвта вода не става, както се казва. Смятам, че когато имаш за пример свой роднина – много хора казват "Искам да приличам на баща ми, искам да приличам на дядо ми, искам да приличам на някой роднина“, това съм забелязал, че дава огромна мотивация на младите хора да взимат пример. Може да не е роднина, може да е приятел.", обясни младият наследник.“В моя случай за мен Христо Ботев е една буквално религия, той е едно светило за мен и аз винаги съм взимал пример за него, защото толкова млад, едва на 28 години, да оставиш това творчество след себе си, което е ненадминато, някак си ми дава мотивация, че хората могат много повече от това, което правят.", сподели Александър.

В заключение той загатна за тематиката на неговото творчество.“Ако мога да се изразя по-поетично, стихосбирката е един голям облак, това, което ще излезе. Той понякога е буреносен, понякога вали от него черен дъжд, понякога – не толкова. Лъчите на слънцето се проправят през него, вътре има светлина, има любов, има такава завъртяна поезия около социума, около обществото като цяло. За хората, за малкия човек, за големия, за любовта, за приятелството, за предателството и всякакви различни теми. Един голям облак с най-обширна вътре, интересна тематика. “, разясни младият поет.