Кремиковските работници очакват от кабинета отговор на исканията си
Кремиковските работници очакват от кабинета отговор на исканията си / Sofia Photo Agency

2000 кремиковски работници се събраха пред Министерски съвет. Те очакват от кабинета да им съобщят дали техните искания ще бъдат одобрени.

Според лидера на КНСБ в комбината Васил Яначков исканията са напълно реални и има начин те да бъдат постигнати. Работниците настояват да им бъдат изплатени заплатите за август и септември. Във вторник те представиха пред началника на кабината на премиера Сергей Станишев искания продукцията на комбината да бъде платена наведнъж или на два пъти до края на седмицата, така че работниците да получат възнагражденията си. Металурзите искат също така подкрепа от държавата за бъдещ инвеститор и ясна позиция за бъдещето на металургичния комбинат. Те настояват за реални преговори между инвеститор и държава и твърдят, че украинската фирма “Смарт груп”, която проявява интерес към “Кремиковци”, трябва да бъде изслушана и да започнат преговори в най-скоро време.

Яначков отхвърли твърденията, че някоя от политическите сили е “яхнала политическата метла" и се възползва от протестите на металурзите.

Работниците в “Кремиковци” организираха автопоход с около 70 автобуса до Министерския съвет. Те съобщиха, че не са планирали блокада на улици и булеварди, но протестът предизвика затруднения на движението в центъра на София.