/ БГНЕС
БСП трябва да се разграничи от онези, които яхват протеста, смята кандидатът за лидер на партията
Соцдепутатът Красимир Янков, който е един от петимата кандидати за лидер на БСП, е един от 100-те, които поискаха вчера с подписите си спешно свикване на извънреден пленум на партията. Подписката е подкрепена от мнозинството членове на Националния съвет, който наброява малко над 180 социалисти.

"Такова заседание има отказ да бъде свикано от Корнелия Нинова", заяви Янков в студиото на NOVA. Той припомни, че до края на тази седмица задължително Изпълнителното бюро трябва да насрочи пленум, "защото иначе уставът ще бъде нарушен". Янков каза още, че преди два месеца членове на пленума направиха опит да проведат заседание, но тогава Корнелия Нинова изтеглила от него членовете на ИБ, за да няма кворум и легитимност.

Янков разкри още, че не се е подписал под искането на Нинова за извънредното заседание на парламента в четвъртък по темата за актуализация на бюджета. По думите му такава актуализация изисква няколко седмици време, а хората на улицата настояват веднага за оставка на кабинета. По този начин социалистите забавят оставката на кабинета, смята той.

"Искането за извънредно заседание на НС не е съобразно исканията на протестиращите", категоричен е той. "Тази актуализация можеше да се случи много отдавна. Сега предстои един период, в който обществото е разделено, една част от народа е на улицата. Как ще се намали напрежението... Част от симпатизантите на БСП са на протестите, а ние да дадем повод на правителството да остане и да има повод да се забави оставката?!, озадачен е Красимир Янков.

"Имаме протестиращи, които протестират сега и веднага за оставка, но една актуализация на бюджета изисква седмици", вижда противоречие Янков в действията на партията. Той констатира още, че се прави опит протестите "да бъдат яхнати от политически партии, които са били във властта и такива, които тепърва искат да влязат в нея.

"Тримата говорители също предвиждат политически проект, също финансово обезпечен, явно обезпечен или от Божков, или от други олигарси. Всички, които искат да употребят това недоволство, БСП трябва да се разграничи от тях", категоричен е Янков, като подчерта, че пленумът иска точно това - партията да излезе с позиция по протестите, ситуацията в страната и против исканията за промени в Конституцията.