/ БГНЕС
Вече трети месец ръководството отказва заседание на Националния съвет, нарушава устава, пишат те
100 социалисти, членове на Националния съвет на БСП, поискаха от Изпълнителното бюро на партията да свика пленум. Искането е подписано от представители на всички "крила" в БСП, под него личат имената на бившия соцлидер Сергей Станишев, Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Антон Кутев, Велислава Дърева, Валери Жаблянов, Янаки Стоилов, Георги Гергов и други.

В писмото 100-те аргументират желанието си да се съберат на Национален съвет с належащи организационни въпроси преди вота за лидер на партията и с политическата криза в страната и спадналото доверие не само в правителството, но и в социалистическата партия.

"БСП, вместо да разширява влиянието си, тя също бележи сериозен спад. БСП изостава от дневния ред на България - няма позиция по нестихващите протести и не предлага изход от кризата, който да убеди българите, че съществува алтернатива на днешното управление", пише в документа, с който разполага Dariknews.

Посочва се още, че социалистите трябва ясно да се обявят против промени в Конституцията, каквито гласове се чуват. "БСП, като носител на каузата за утвърждаването на България като република с парламентарно управление, съгласно основния закон на станата, е длъжна в най-кратки срокове да излезе със своя позиция и да отхвърли всякакви опити за ревизия на Конституцията", пишат още 100-те.

Подписалите се под искането напомнят, че несвикването на пленум на всеки два месеца е нарушение на устава.

"Вече трети месец ръководството отказва да свика заседание на Националния съвет, с тенденция това да продължи до средата на септември", припомнят авторите на искането, както и проваления опит от ръководството да се проведе пленум на 12 юли. "Председателката иска с подписка парламентът да заседава за актуализация на бюджета, а за партията отказва", коментираха по адрес на Корнелия Нинова подписали се под искането за спешно свикване на Националния съвет на БСП.