Костов: Президентът и премиерът са виновни за кризата с газа
Костов: Президентът и премиерът са виновни за кризата с газа / снимкa: Sofia Photo Agency
Президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев са виновни за кризата с цената на природния газ. Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов след редовното заседание на ръководството на партията. Според думите му трябва спешно да се преразгледа договорът с „Газпром”.

Иван Костов изрази недоумението си, че държавният глава се опитва да снеме цялата отговорност за кризата с газа от себе си, въпреки че при договарянето с „Газпром” на два пъти е бил в Москва. Той попита защо министър-председателят оставя Румен Овчаров да говори по темата, бягайки от отговорност за случващото се. Ако тези цени не бяха предоговорени, сега щяха да бъдат с 26 процента по-ниски, посочи Костов.

„Демократи за силна България” настояват за нова енергийна стратегия на страната ни. Те очакват при скок на природния газ с близо 30 на сто от 1 октомври „зима, по-лоша от Виденовата”. „Жан Виденов фалира „Нефтохим”, днешните управляващи ще доведат до фалит „Булгаргаз”, каза Костов.

Той коментира и скандала в ДАНС, като съобщи, че в агенцията има бунт – събирали се подписи срещу временното отстраняване от длъжност на директора на дирекция „Вътрешна сигурност” Владимир Писанчев. Това по думите му показва, че в Държавната агенция за национална сигурност няма контрол.

Тъмносините ще поискат заседанието на парламента утре да започне с обсъждане на внесено от тях проекторешение за превръщането на политическата корупция в заплаха за националната сигурност.