/ БГНЕС
Пред избора ми беше егото и бъдещето на стотици хиляди хора, на БСП и на държавата – избрах второто, заяви соцлидерът
Корнелия Нинова оттегли оставката си като лидер на БСП и остава начело на левицата. По време на 49-тия конгрес на социалистите Нинова заяви, че няма да внесе своята оставка, както беше заявила след загубата на евроизборите.„Не внасям своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва“, заяви Нинова. Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател. Междувременно вътрешната опозиция разкритикува водената от Нинова предизборна кампания.

28 май: Корнелия Нинова подаде оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се отказа от оставката си и остава начело на левицата. Решението си Нинова мотивира с желанието да се опази партията от хаос:

Битката на лобитата за наследството след мен започна. Още конгресът не се е произнесъл, но другари се издигат за председатели вече. Други, без да са издигнати, вече се считат за такива и раздават кабинети на Позитано. Като забравят, че само преди 2 седмици на европейските избори получиха 1400 преференции от 400 000 гласували за БСП. Страшна мощ. Трети ме пратиха в миналото и даже приживе ми отредиха място в историята“.

БГНЕС


Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа: Още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте! Не бързайте! Ще имате възможност, другари! Но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“, посочи Нинова.
 
Конгрес на БСП - какво се очаква?

„Днес трябваше да внеса официално уставно-юридически и писмено до конгреса, до вас, които сте ме избрали, желание за предсрочно прекратяване на правомощията ми, както и да потвърдя политическата си декларация за оставката пред Националния съвет. Скъпи другарки и другари, не го правя! Благодаря ви за подкрепата! Благодаря!“, каза още тя.

БГНЕС

Вътрешната опозиция в БСП отправи критики към лидера на левицата Корнелия Нинова. Социалистът Валери Жаблянов представи доклад за предизборната кампания на партията за евровота и отчете грешките към избирателите.

БГНЕС

„Може, обаче, да се направи изводът, че чрез изнасяне на скандални факти и информация за корупция за институции и личности от изпълнителната власт, не може да бъде предизвикана засилена изборна активност на базата на негативната обществена реакция. Негативизмът не стана онази движеща сила и платформа, с която днешното българско правителство да бъде поставено в политическа безизходица. Призивите за гласуване по принцип, като израз на гражданска отговорност към управлението и демокрацията, не дадоха никакъв резултат и българските граждани не подкрепиха масово нашата платформа“, посочи Жаблянов.

БГНЕС


И още едно решение от днешния партиен форум - Конгресът на БСП възложи на пленума да изготви предизборна платформа за местните избори.