Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Корнелия Нинова подаде оставка
101690
Корнелия Нинова подаде оставка
  • Корнелия Нинова подаде оставка
Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка пред членовете на Националния съвет. Тя заяви, че поема цялата отговорност за загубата след евровота.

„При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявлението си пред членовете на Националния съвет след европейските избори.

Нинова: Представата ми за морал в политиката означава първият да поеме отговорност
 
Нинова предлага свикване на Конгреса в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава оставката. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор, посочи тя и отбеляза, че това ще бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, подготовката за местните, номинации за председател и до края на юли да бъде избран новият председател - такъв, какъвто партията реши.
 
„За да можем през август, септември, октомври - да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам“, посочи тя.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ води с близо 7% пред БСП

Корнелия Нинова
БГНЕС

 Нинова обяви процедура за избор на нов председател на БСП (ВИДЕО)

Нинова отправи благодарност към членовете на Националния съвет, към кандидатите в листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които са гласували за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания.
 
„Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме“, посочи тя.
 
„Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори - близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката - губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост“, заяви Нинова.

„Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува“, посочи тя и е отбеляза, че дори и при тази ситуация основният им опонент има около 500 хиляди гласа.
 
Затова се обръщам към всички вас - да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили“, добави Нинова.

ГЕРБ е победител на евровота у нас, още 4 партии с представители в Брюксел
 
 

Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към...

Публикувахте от Корнелия Нинова в Вторник, 28 май 2019 г.

Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство, коментира Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато не са ясни още резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури, посочи той. Начинът, по който се замита политическата отговорност, оставката, с едно намерение за пряк избор на председател, е просто скандално, освен това е противоуставно, коментира Мерджанов.
 
Той определи резултатите от тези избори като загуба за БСП. „И най-трагичното е, че ние зададохме толкова много очаквания към българските избиратели, напускайки парламента, създавайки впечатление, че едва ли не на следващия ден ще бъдат и предсрочните парламентарни избори - изобщо объркахме много и в крайна сметка бяхме наказани заради това“, каза Мерджанов.

БСП
БГНЕС

Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха, не може структурите да носят отговорност. Занимавахме се с навеси, с глупости, а не казахме на хората какво всъщност ние предлагаме и защо искаме властта, коментира Гергов.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев коментира, че европейските избори са били провал за БСП.  „Още в документите, когато подготвяхме изборите е записано, че един глас повече от ГЕРБ е това, което ние целяхме. Това очевидно не е постигнато и то при положение, че имахме възможност да спечелим изборите“, каза Кутев.
 
„За втори път губим спечелени избори“, смята той.
 
„В парламента трябва да се върнем задължително, беше тежка политическа грешка излизането от НС“, каза Кутев. Според него трябва да има рязка промяна. БСП не може да бъде лидерска партия, това не означава, че не може да се управлява от Корнелия Нинова, коментира той.

БСП
БГНЕС

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин коментира, че не бива сега партията да се ангажира с избор на председател, защото предстоят местни избори и това ще отклони вниманието.
 
Досегашният евродепутат Георги Пирински коментира, че грешките, за да загуби БСП изборите, са сериозни. На въпрос беше ли бламирана от партията си Корнелия Нинова чрез преференциите за Сергей Станишев, Пирински каза, че е била сериозно коригирана.
 

Корнелия Нинова
БГНЕС

 „Галъп интернешънъл“: Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално

Ден след изборите на 26 май Нинова заяви, че Изпълнителното бюро на БСП ще предложи днес на заседанието на Националния съвет да се стартира процедура за избор на председател на партията.

Тя посочи, че за първи път изборът ще се случи по новия устав, като за председател ще гласуват всички членове на партията. „Ще се явя на избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати”, заяви тогава Корнелия Нинова.