/ БГНЕС
Соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че промяната с оставката на министър няма да промени нищо в управлението, а освен това Нено Димов не е единственият виновник за водната криза.

„Борисов прибягва до смяна на резервните гуми на кола, чийто двигател вече не работи. Тя не се движи и тръгва на заден ход. Много пъти сме били свидетели на смяна на министри в негови кабинети без да се промени нищо. Нашата политика е да се смени моделът и цялото правителство”, каза Корнелия Нинова по БТВ.

Нено Димов не е единственият виновник и е изкупителна жертва на целия този модел. Има доста институции, които са отговорни за тези проблеми. Министрите на ГЕРБ не ги закачат. Предимно коалиционният партньор поема отговорността”, коментира Нинова.

Плевнелиев: Нено Димов не е единственият виновен за водната криза (ВИДЕО)

Тя посочи, че въпросът за отговорността стои отворен и е преди всичко в премиера. „Вотът на недоверие не е само за кризата в Перник. Той е за националния проблем с водата, за безконтролния внос и горене на боклуци, който замърсява въздуха”, припомни мотивите за лидерът на БСП.

На Нинова й е много по-интересен въпросът с вноса на боклука не от Италия, а от трети страни, като посочи, че сме внесли и 3 тона болничен отпадък.

"Сега само Нено Димов е виновен. А вносът от третия свят откъде е? От митниците. А Горанов къде е, за да каже кой е контролирал този внос? Къде се горят тези боклуци, какви са ефектите от това нещо?”, попита Корнелия Нинова.

Главният прокурор: България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук

Нинова коментира и разкритието на шефа на НЗОК Дечо Дечев, че едно и също лекарство се заплащало на частните болници в пъти по-скъпо, спрямо държавните и общинските. Това твърдение беше опровергано от частните лечебни заведения, но БСП обяви, че в тази връзка внася сигнал в прокуратурата.

„Докато болниците са търговски дружества, който и министър да дойде, резултатът ще е същият. Пак се правят на изненадани, че не са знаели, че едно лекарство в общинската болница е 150 лв., а в частната е 1050 лв. Как не знаете? Вие предложихте този закон. ГЕРБ внесоха този закон и си го приеха, според който частните болници не правят обществени поръчки. Тук не става въпрос за безхаберие и незнание. Това е умишлена политика и за това е виновен първият”, обвини Нинова премиера.