"Нашите анализи показват, че няма да се задълбочи кризата при преминаването на „Дунав мост”. Това съоръжение не е ремонтирано 70 години и това вече е критично за неговата безопасност. Няма за кога да губим повече време". Това заяви в студиото на „Събуди се” регионалният министър Виолета Коритарова, коментирайки започналия ремонт на „Дунав мост” край Русе.

По думите ѝ мостът ще бъде ремонтиран на части, движението по него ще се осъществява в една лента и ще се регулира от светофар. „Има елементи от това доста сложно съоръжение, които трябва да бъдат ремонтирани изцяло и в двете ленти. Тогава мостът трябва да бъде затворен изцяло, но ще се постараем това да е за много кратко. Няма да се случи обаче в първата година на ремонта”, подчерта тя. и Добави, че откриващата се фериботна линия ще компенсира натоварването в трафика.

По повод удължаването на АМ „Струма” тя беше категорична, че 600-метровата отсечка край Симитли ще бъде построена. „Да, те ще бъдат построени. В непрекъсната връзка сме с кметовете на общините, които са засегнати от тапите в конкретния участък. Миналата седмица реализирахме временна организация на движението край Симитли и нещата се подобриха. Това ни дава увереност, че нашето решение е правилно. Този 600-метров участък ще бъде изграден до началото на летния сезон”, обеща тя.

"Този летен сезон не предвиждаме ремонти по АМ "Тракия". Има участъци, в които състоянието на асфалта не е добро в областите Ямбол и Сливен. Тя се предвижда да бъде ремонтирана, но това ще стане след края на летния сезон", посочи тя. 

По думите Коритарова "магистралата София - Варна е проблем за всички и то от години". "През последните 3 години нищо не беше извършено по така важната за Северна България АМ "Хемус". От март са възстановени дейностите по строителството по скоростния път и то след значителни индексации. Продължаваме да работим, но дори в първия участък, който е в най-напреднал етап на изграждане, към момента всички пътуващи виждат, че няма строителни дейности", подчерта тя. 

Регионалният министър  обясни, че "строителството е размразено, но сега трябва да се санират тези участъци, за да се превърнат в строителен обект", "Едва след това започва същинското строителство и ще се работи в срокове по договорите. Ако се работеше през последните 3 години, вече щяхме да имаме магистрала до Плевен", категорична е те.

Тя коментира и Националната детска болница в София. "Всичко, което зависи от МРРБ, се прави в законово определените срокове. В случая се съкращават и вътрешните срокове за проверка на документацията. От две години работим в много добро сътрудничество с Министерството на здравеопазването и то продължава", заяви тя.

И допълни: "Проектът се ръководи от здравната компания, която ще го реализира. Но стана видно колко много има да бъде разрушено, за да бъде разчистен теренът. Поеха ангажимент, че ще направят всички усилия да съкратят сроковете. Изграждането на тази болница е важно". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA