На брифинг в Министерски съвет външният министър Теодора Генчовска даде разяснения за кораба ни "Царевна", който е на пристанището в Мариупол. Руските официални власти не са установили конктакт с посолството на България в Москва, а руската страна единствено е информирала Световната морска организация, че осигуряват исканите от самото начало сини коридори в Украйна, съобщи министърът. 

Вчера Русия призова Международната морска организация и дипломатическите мисии на редица държави, сред които и България, да окажат влияние на собствениците на плавателни съдове в Мариупол да бъдат изведени до местата по постоянна регистрация. Шест чуждестранни товарни кораба остават в пристанището на югоизточния украински град. Сред тях е и българският „Царевна“.

"Външно министерство е информирало корабособственика, защото той трябва да осигури нужния екипаж на "Царевна". Преди време бяха евакуирани 14 моряци, сега на кораба има 5, така че ще бъде необходим допълнителен екипаж, за да бъде изведен корабът", посочи Генчовска. 

Очаква се следващата седмица корабът да излезе от пристанището, допълни външният ни министър

Русия настоява да изтеглим кораба „Царевна“ от Мариупол

Работи се по три варианта за набиране на екипаж за кораба „Царевна“, заяви по-рано за БТА Николай Стефанов от фирмата за наемане на моряци. След това плавателният съд може да се прибере у дома.

Стефанов потвърди и информацията, че на входа на порта има потопен плаващ кран. По думите му това е станало още преди два месеца.

В момента тече операция кранът да бъде изваден, допълни Стефанов.

„Царевна“ е в пристанището на Мариупол от началото на конфликта в Украйна. На 18 април 14 българи и един украинец от екипажа се прибраха у дома.

В момента хората на кораба са недостатъчно, за да го доведат до България.

БТА