От шест плавателни съда обаче твърдят, че не могат да стигнат до разминирания коридор
Шест чуждестранни кораба остават в пристанището на Мариупол, въпреки, създадените от руската страна на условия за безопасно излизане. Това съобщи в четвъртък ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Руската Федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС.

Част от екипажа на българския кораб „Рожен“ се е прибрал в България

По думите му става дума за плавателни съдове на България, Доминика, Либерия, Панама, Турция и Ямайка. Справка на DarikNews.bg показва, че към момента на пристан там е кораба "Царевна", част от чийто екипажи вече бе евакуиран.

В Украйна е кораба "Рожен", който се намира на пристанище Черноморск.

Русия е призовавала Международната морска организация да поиска от страните да окажат влияние върху собствениците на кораби, с цел тяхното оттегляне от Мариупол.

Моряците от „Царевна” вече са в България: Намерихме начин да се справим

По-рано министерството на Отбраната на Русия съобщи, че специалисти от Военноморските сили (ВМС) на Русия са премахнали минираните опасност в акваторията на мариуполското пристанище.

„За съжаление нашият кораб с още 6 други не попада сред тези, която може да напуснат украинския бряг“, коментира пред „Телеграф“ ситуацията мениджърът на фирмата, наела екипажа на кораба „Царевна“ Николай Стефанов.

Той добави, че плавателният съд не може да стигне до хуманитарния коридор, защото е блокиран на кея от потопен кран и едва след освобождаването му ще може да се говори за по-нататъшното му придвижване.