/ iStock
Част от екипажа на българския кораб „Рожен“, който се намира в украинското пристанище Черноморск, се е прибрал в България и е сменен с нови хора. Това съобщи за БНР кап. Александър Калчев-изпълнителен директор на параходство „​Български морски флот“.

Стана ясно, че на 30 април във Варна са пристигнали капитанът на „Рожен“, главният механик, електромеханикът, вторият механик и един моторист. На тяхно място са заминали други кадри на БМФ, обясни Александър Калчев.

„Респективно на техните позиции от България заминаха капитан, българин и един моторист, българин. А пък позициите на главен втори електромеханик респективно осигурихме от украински морски лица, част от които са плавали и преди на този кораб. Имало е периоди с по-зачестени предупреждения за въздушни атаки. Спорадично са виждали стрелба, по-скоро в началото на военните действия, но като цяло, пристанището, и към настоящия момент е много добре охранявано. В това число се разрешава на екипажите да излизат до портала, включително да си купуват от магазини стоки“.
 
 
БНР