Властите в Донецката народна република са помогнали за евакуацията на българските моряци от кораба „Царевна“. Това съобщиха от руското посолство у нас, позовавайки се на изявление на Министерството на външните работи на ДНР.

"На 13 април, с помощта на Народната милиция на ДНР съвместно с Въоръжените сили на Русия са евакуирани 15 членове на екипажа на товарния кораб „Царевна“: сред тях 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна", пишат от посолството.

Евакуират моряците от кораба „Царевна“ от Мариупол (ВИДЕО)

Според съобщението властите на ДНР са им оказали необходима подкрепа, като са ги настанили в хотела и са им осигурили с храна.

Министерството на външните работи на ДНР се е ангажирало да извърши всички необходими процедури за пътуването на евакуираните моряци в родината им.

"Съвместно с руските колеги възнамеряваме да направим всичко възможно за да върнем всички евакуирани от мариуполското пристанище граждани у дома им, към роднини и близки хора, колко възможно по-скоро", заключват от външното министерство на ДНР.


Нямам информация, не съм подготвен. В
момента не искам да разговарям по този въпрос. Това заяви заместник-министърът на отбраната Александър Петков, отговаряйки на журналистически въпрос как върви операцията по извеждането на българските моряци от Мариупол, предаде БГНЕС.

На допълнителен въпрос дали сепаратистите от така наречената Донецка народна република са помогнали за извеждането им, заместник-министър Петков заяви: „Отговорих ви току-що. Няма какво да кажа по въпроса“.

На 13 април, министър-председтелят Кирил Петков информира, че е в ход евакуацията на част от екипажа на кораба „Царевна“, който се намира в пристанището в украинския град Мариупол.

Останалата част от екипажа - трима българи и двама украинци, включително и капитанът на кораба, са останали на плавателния съд по собствено желание, обясни Петков.