Консултативен съвет към СО ще разработва мерки за защита на децата от насилие
Консултативен съвет към СО ще разработва мерки за защита на децата от насилие / снимка: Sofia Photo Agency
Ефективни мерки за защита на децата от насилие и изработване на дългосрочна стратегия за развитието на децата в София са приоритетите на новоучредения консултативен съвет „Децата на София” при Столичната община.

Съветът ще действа като орган към кмета на Столичната община. До два месеца съветът трябва да приеме свой устройствен правилник и годишна програма за закрила на детето. По нея ще бъдат реализирани дейности в областта на образованието, спорта, социалните услуги, с участието и на експерти от неправителствени организации. За Дарик радио директорът на фондация „За нашите деца” Иванка Шалапатова коментира, че основният приоритет и грижа на Столична община би следвало да бъде спиране на настаняването на голям брой деца в социалните институции и спешно подобряване на качеството на грижа в социалните домове. На трето място би следвало да бъде приобщаващото образование на деца със специални образователни потребности, а именно интегрираното образование на деца с увреждания в предучилищна и училищна възраст, допълни Шалапатова.

Сред приоритетите на новия орган са поощряване на талантливите деца в училище и намаляване на децата-жертви на пътни произшествия.