Конституцията днес е книжно тяло, не практика, смята Гиньо Ганев
Конституцията днес е книжно тяло, не практика, смята Гиньо Ганев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Конституцията днес е книжно тяло, не практика, смята Гиньо Ганев
46925
Конституцията днес е книжно тяло, не практика, смята Гиньо Ганев
  • Конституцията днес е книжно тяло, не практика, смята Гиньо Ганев

Демокрацията в България е застрашена от различни форми на лични режими, а Конституцията, като комплекс от човешки права, е потисната. Това е равносметката на политика Гиньо Ганев 22 години след началото на прехода. На 22 септември представители на българската интелигенция представиха свой граждански призив, насочен срещу личните режими и озаглавен „Да защитим българската демокрация”. До момента той е подписан от 66 души в страната.

Властта в България е разделена условно на три власти за взаимен контрол, обясни политикът Гиньо Ганев. По думите му този взаимен контрол обаче е намалял. „Едно усилие се наблюдаваше по време на изборите, а сега още повече, отделните институции на условно наречената демокрация, да бъдат подчинени на един център. Дали той е партия или пък е едноличен, разликата е много малка”, каза той.

Правата на човека се гарантират от Конституцията, но според Ганев тя днес се е превърнала в книжно тяло, а не в реална практика. Потиснати са човешки права, а култът към личността става още по виден. „Все повече намаляват възможностите на едно основно право - свободата на изразяване. Къде е?, попита той.

Вина за това според Ганев има и обществото. Той обясни, че липсват тези от гражданите, които искат гласът им да се чуе. „Невинността днес е равна на вина. Т.е. неучастието, пасивността, безразличието”, заяви още политикът.

Като символи, които олицетворяват демокрацията, Ганев посочи институциите, които трябва да работят в обща полза, но според него те в момента удовлетворяват лични интереси. „Днес наблюдаваме това. Защо не видите материята за обществените поръчки? Кой ги печели? Този, на който някой ги дава”, коментира още той.