Ако катастрофиралата цистерна на магистрала Хемус" беше паднала или се беше взривила, всички, които са били на пътя, нямаше да ги има. Това каза в интервю за предаването „Събуди се" по Нова телевизия началникът на Националния оперативен център към пожарната служба Тошко Бързилов, който ръководеше уникалната спасителна операция на магистрала „Хемус".

„Не мога да си представя какво щеше да стане при взрив. Всички, които бяха на магистралата, щяха да бъдат изчистени. Щеше да пострада и конструкцията на магистралата. Ако цистерната беше паднала долу, също магистралата щеше да пострада много", добави Бързилов.

Все пак той подчерта, че действията на пожарната и полицията са били отлично координирани.

Шофьорът на цистерната висял 2 часа на колана си на отворен прозорец

По думите му ако шофьорът на увисналата цистерна се бил отпуснал дори за миг, е можел да полети в пропастта. Мъжът се държал само на мускули, докато висял около два часа над магистралата.

През цялото време, докато се развивала драмата, експертите поддържали връзка с шофьора и опитвали да го разсейват от опасността. Той съдействал на спасителите си, като им казал колко газ има в цистерната и къде не трябва да пипат, за да не възникне взрив.

Със зрелищна акция спасиха шофьора на катастрофиралата цистерна (ВИДЕО)

След като бил изваден от спасителите и стъпил на вишката, единствените думи на 28-годишният шофьор били: „Боже, жив съм!" и се прекръстил.

По думите на комисар Тошко Бързилов колегите му първо са действали, така че да спасят човешкия живот и след това се замислили какво е можело да се случи.

Цистерна увисна от виадукт на „Хемус”, движението е спряно (ВИДЕО)

Цистерната с газ пропан-бутан катастрофира около 17.45 ч. на 13 август на магистрала „Хемус". Превозното средство се е движело към София. На един от виадуктите, на 37 км между първия и втория тунел, близо до Витиня камионът разби мантинелите, мина през насрещното платно и кабината му увисна над пропастта. Инцидентът станал заради спукана гума.

Два часа шофьорът на цистерната вися на обезопасителните си колани на над 120 м височина в очакване да бъде спасен. Минути преди 20.00 ч. акцията на спасителите приключи успешно и той беше изваден жив.