Комбинирани лекарства за хипертония влизат в лекарствения списък
Комбинирани лекарства за хипертония влизат в лекарствения списък / netinfo

Комбинираните медикаменти за лечение на артериална хипертония да бъдат включени в позитивния лекарствен списък. За това настояват от Дружеството на кардиолозите в България. Според статистиката 1,35 млн. българи не получават ефективно лечение и са заплашени от сърдечносъдови заболявания.

Над 1 500 000 българи имат високо кръвно налягане и едва при 6-10% от тях то е в нормите, това означава, че едва 1 350 000 българи са заплашени от инфаркт, инсулт или сърдечносъдова смърт. Това твърдят кардиолозите, които недоумяват защо у нас вече 4-та година в позитивния лекарствен списък не се включват комбинираните лекарствени препарати.

Понякога цените им са по-ниски от тези на моно-препаратите, казаха кардиолозите. Още преди година те са подписали Консенсус за моно- и комбинираната терапия на артериалната хипертония. От здравното министерство обаче отговарят, че според правилника за лекарствената политика в лекарствения списък не бива да се включват комбинирани лекарства. В същото време обаче за лечение на астмата, диабета, хормонозаместителната терапия в списъка са включени такива лекарства, има и комбинирани антибиотици.

Кардиолозите отхвърлиха възможността за икономически интереси в случая с комбинираните лекарства, защото ги произвеждат различни фармацевтични фирми. В същото време тъкмо това е съвременното лечение на артериалната хипертония, твърдят те. Тези медикаменти дават по-малко нежелани реакции изискват и по-малко прегледи.