/ БТА
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов се срещнаха с командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт, който е на официално посещение в страната ни.

По време на разговорите беше обсъдено изменението на средата за сигурност в Черноморския регион и произтичащите от войната в Украйна заплахи за страните-членки на НАТО в морския домейн.

Русия иска да откъсне бреговете на Украйна, а това ще има глобални последици

Вицеадмирал Блънт беше запознат с текущите процеси, свързани с развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. Разгледани бяха също дейностите и етапите по изграждането на допълнителен отбранителен потенциал на Алианса за засилване на военното присъствие по източния фланг, както и 360-градусовия подход за реагиране при заплахи във всички домейни.

Акцент беше поставен върху предното присъствие на НАТО в Черноморския регион. Съвместяването на националните способности в морския домейн с колективните механизми за отбрана намери отзвук при обсъждането на изграждане на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг. Изтъкната бе необходимостта да бъдат продължени инвестициите в отбраната на национално ниво като се поддържа постоянен баланс между възможностите на държавата и нуждите на видовете въоръжени сили.

На фона на войната: НАТО започна военни учения на източния фланг

Визитата на вицеадмирал Блънт ще продължи утре във Варна, където той ще се срещне с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
МО