Рилски езера
Рилски езера / ThinkStock/Getty Images
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заявява в позиция, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е основният виновник за незаконното навлизане на хоро в едно от Седемте рилски езера в опита за поставяне на рекорд за Гинес и за нарушаването на плана за управление на Националния парк "Рила".

Глоби след опит за рекорд за най-дълго хоро, танцували в едно от Седемте рилски езера

Екоминистерството и неговите поделения не са направили проверка за съответствие с режимите на защитените територии на планираното заснемане на филм. Така е била съгласувана и проведена дейност в противоречие с плана за управление на Националния парк "Рила", като е допусната и съгласувана масова проява от 300 души в зоната за ограничаване на човешкото въздействие и в резултат голяма група хора навлиза в езерото "Близнака", се посочва в позицията.

В нея се отбелязва, че проблемите със Седемте рилски езера са започнали с идеите за ски комплекса "Паничище-Езерата-Кабул". Според неправителствените организации Седемте рилски езера се затлачват от ерозията по туристическите пътеки, от замърсените подпочвени и битови води. Уникалната им фауна е застрашена и затова коалицията "За да остане природа в България" настоява да не се дават повече разрешителни за организиране на други подобни масови прояви, които са в противоречие с плана за управление на парк "Рила" за територията на Седемте рилски езера.

След скандала с хорото на Рила: Не е случило нещо кой знае колко страшно, има и по-тежки проблеми

Еколозите искат също да се извършват редовни проверки за спазване на природозащитното, транспортното и данъчното законодателство при превоза на туристи към Седемте рилски езера и да се преустанови редовното нарушение на законите и използването на джипове. Сред предложенията са и да се сложат дървени пътеки по най-ерозиралите участъци и да се помисли за други иновативни решения за намаляване на ерозията.

11 август: Българи от цялата страна в опит да извият най-голямото планинско хоро в света

Организациите настояват също да се регулира потокът на туристи в зоната на Седемте рилски езера, като се определи максимално допустим дневен брой туристи. Неправителствените организации искат също министърът на околната среда и водите да отхвърли екологичната оценка на ОУП на Община Сапарева баня, като противоречаща на съдебното решението на ЕС за необявяването на защитена зона "Рила-буфер" от екоминистерството.