Стоян Мълчанков
Стоян Мълчанков / ВМРО
Книгата и документалният филм "Премълчаното за войводата Мълчанков" на Николай Борисов и Ивайло Шопски ще бъдат представен утре вечер в Централния военен клуб - София, съобщиха от ВМРО.

Поводът е 100-годишнината от кончината на войводата. Тази година се реализираха редица инициативи за популяризиране на неговия живот и дело - филм, книга песен, календари, паметни плочи.

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязана в Гоце Делчев

Преди седмици, на лобното място на Мълчанков (местността Купена, Буково) имаше тържествена церемония за отбелязване на годишнината от смъртта му. Открит бе и паметник на неврокопския войвода в гр. Гоце Делчев.

Чествания и филм за 100 години от убийството на Стоян Мълчанков (СНИМКИ)


Мълчанков е роден в неврокопското село Скребатно. По време на ученето си в Солунската гимназия се включва в редовете на ВМОРО. Участник и войвода е на чета в Илинденско-Преображенското въстание. На два пъти е арестуван и осъждан на смърт, след което освобождаван. Той е учител, общественик и културен деец, баща на шест деца. По време на Балканската война е войвода на чета. Народен представител е в 18-ото и 19-ото Народно събрание. Близък приятел е с Пейо Яворов. По инициатива на Мълчанков се изгражда теснолинейката Саранбей (Септември) - Добринище, като идеята е била тя да стигне до Неврокоп. Стоян Мълчанков е убит на 22 април 1920 г.