Стоян Мълчанков
Стоян Мълчанков / ВМРО
Днес на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за Гоце Делчев) ще се проведе церемония по повод 100-годишнинаната от смъртта на неврокопския войвода, съобщават от ВМРО.

От 12.00 ч. ще бъде открит негов паметник в градинката пред пенсионерския клуб в гр. Гоце Делчев. Там ще бъде изпълнена на живо и новата песен, посветена на Стоян Мълчанков, от дуета Лидия Ангелова и Бисера Иванова. Автор на текста е Ивайло Шопски, аранжимент орк. „Шевица“. От 12.30 ч. в Дома на културата ще бъде направена официална премиера на филма „Премълчаното за войводата Мълчанков“, дело на Николай Борисов и Ивайло Шопски.

Ще присъстват роднини и наследници на Стоян Мълчанков, граждани, народни представители, заместник областният управител на област Благоевград, кметовете на Гоце Делчев и Сандански.

По повод 100-годишнината от кончината на войводата се реализираха редица инициативи за популяризиране на неговия живот и дело. Освен филма и песента бяха издадени и календари, изградени нови паметни знаци, предстои издаването на книга за Мълчанков и ще се проведе широка информационна кампания. Мероприятията се провеждат със съдействието на ВМРО, наследниците на Стоян Мълчанков, община Гоце Делчев и др.

Кой е Стоян Мълчанков?

Роден е в неврокопското село Скребатно. По време на ученето си в Солунската гимназия се включва в редовете на ВМОРО. Участник и войвода на чета в Илинденско-Преображенското въстание. На два пъти арестуван и осъждан на смърт, след което освобождаван. Учител, общественик и културен деец, баща на шест деца. По време на Балканската война е войвода на чета. Народен представител в 18-ото и 19-ото Обикновено народно събрание. Близък приятел с Пейо Яворов. По инициатива на Мълчанков се изгражда теснолинейката Саранбей (Септември) – Добринище, като идеята е била тя да стигне до Неврокоп. Стоян Мълчанков е убит на 22 април 1920 г.

Заради наложените ограничения във връзка с COVID-19 на самата дата не се проведоха събития, а мероприятията по почитане паметта на войводата са преместени за 19 септември.