Кметът на Елхово: ГКПП Лесово да се изключи от „Натура 2000”
Кметът на Елхово: ГКПП Лесово да се изключи от „Натура 2000” / netinfo

Граничният контролно-пропускателен пункт „Лесово” с прилежащата контактна зона, както и терени, за които вече има заявени сериозни намерения в региона, да бъдат изключени от списъка на обектите, предложени за екологичната мрежа „Натура 2000”. Това иска в писмо до министъра на околната среда и водите кметът на Елхово Димитър Димитров.

Граничният пункт е един от най-важните фактори за бъдещото развитие не само на общината, но и на региона. Част от инвестиционните намерения са в напреднал стадий на развитие, в процес на подготовка е изготвянето на устройствен план за обслужващи и икономически зони, се казва в писмото. Близо половината от територията на община Елхово – около 300 хиляди декара, ще бъде включена в екологичната мрежа. Това са териториите на двата поддържани резервата на територията на общината - „Балабана” и „Долна Топчия”, ждрелото на река Тунджа и нейното поречие.

В територията попадат също землищата на селата Лесово, Малко Кирилово, Лалково, Голям Дервент, Вълча поляна и част от землищата на селата Мелница, Раздел и Чернозем.

Други новини от Сливен