Кмет спаси жена от насилници – очаква и в неговото село да патрулират безработни
Кмет спаси жена от насилници – очаква и в неговото село да патрулират безработни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кмет спаси жена от насилници – очаква и в неговото село да патрулират безработни
71661
Кмет спаси жена от насилници – очаква и в неговото село да патрулират безработни
  • Кмет спаси жена от насилници – очаква и в неговото село да патрулират безработни

Кметът на панагюрското село Оборище Милко Ангелов, който преди дни подгони изнасилвачи на самотна жена, се надява скоро да се възползва от новата програма „Сигурност", която да позволи безработни да патрулират и следят за реда в селото. Въпреки че селото е голямо и има над 1200 жители, в Оборище нямат щатен полицай и разчитат на патрулиращите полицаи от Панагюрище.

Преди дни, малко след полунощ, съседите на 60-годишна жена в селото се обаждат на кмета със сигнал, че чуват писъци в дома й. Милко Ангелов и негов приятел тръгват натам, но когато ги виждат, двамата насилници избягали. По-късно нападателите - на 24 и на 32 години, са заловени.

„Обадиха ми се нейни съседи, които са чули виковете за помощ. Имат ми телефона, знаят, че съм винаги на разположение и аз реагирах веднага. С един мой приятел, двамата с него реагирахме веднага", разказа кметът.

„Налага се често да реагираме на сигнали. Имаме районен, който не е с постоянно присъствие в селото. Те си имат трафик за дежурство. Случва се да реагирам и аз. Има присъствие, не е да се каже, че няма. По-голямата част от хората работят, много е ниска безработицата в селото", допълни той.

„Има хора и това ще е много добра идея, ако се осъществи. Защото все пак друго е да се знае, че има постоянно присъствие, въпреки че пак казвам, че полицията идва, дори и с началника на РПУ-Панагюрище сме говорили, патрулките обикалят, когато имат възможност, но и те финансово са ограничени и им е доста трудно и на тях", каза още кметът.

Той обясни, че нападателите живеят в момента в селото, но не са местни. „Единият се задоми, намери си жена от нашето село, ожени се. Иначе са от други краища на България. Задържани са", допълни Ангелов.

„Жената е сравнително добре, като всеки човек, преживял такова произшествие, но съм говорил 3-4 пъти с нея. Сравнително добре е", каза още кметът.

От този месец трябва да стартира новата програма „Сигурност", по която ще бъдат наети 5000 безработни, за да патрулират по селата. Безработните ще бъдат назначавани на минимална работна заплата, като ще бъдат избирани след одобрението на МВР.

Идеята на тази програма е едновременно да се бори с безработицата и с битовата престъпност. Все още няма официална информация за това в кои населените места ще патрулират безработните и как ще се подбират кандидатите, чиито работодатели ще бъдат областните и общинските администрации.