Кмет и просветен шеф - в спор за Спортно училище в Разград
Кмет и просветен шеф - в спор за Спортно училище в Разград / netinfo

С писма до министъра на образованието и до лидера на НДСВ кметът на Разград Денчо Бояджиев поиска оставка на началника на образователния инспекторат Веселина Станчева. Повод за скандала между двамата е назначението на директор на новосъздаденото Спортно училище в града.

Непрофесионален и тенденциозен е подхода на шефката на образователния инспекторат при вземането на решения във връзка с управлението на общински училища – така се аргументира кметът на Разград Денчо Бояджиев, когато обяви, че иска оставката на Веселина Станчева. Призивът той отправи в писма до министърът на образованието Даниел Вълчев и до лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Станчева е и политическа ангажирана – коментира Бояджиев.

Конкретният повод за скандала между тях е назначението на временно изпълняващ длъжността “директор” на новосъздаденото Спортно училище в Разград. От следващата учебна година за школото е обявен прием за три паралелки, то ще се помещава в сградата на друго разградско училище.

До обявяване на конкурс от Министерството на образованието Станчева назначи на шефския пост треньорът по борба в Ученическа спортна школа Иван Илиев, местната управа бе предложила учителката по физкултура и бивша състезателка по стрелба Дияна Петкова. Илиев има по-богат организационен опит – обясни Станчева. Основната задача на временния директор ще е организиране на план-приема.

Бояджиев каза още, че подобно пренебрегване на мнението на общината Станчева демонстрирала при назначението на още двама школски директори и я призова, ако има морално чувство, сама да подаде оставка.