/ БГНЕС
Кирил Ананиев беше избран за министър на здравеопазването
95159
Кирил Ананиев беше избран за министър на здравеопазването
  • Кирил Ананиев беше избран за министър на здравеопазването
Кирил Ананиев е новия здравен министър. До рокадата в кабинета се стигна, след като Николай Петров подаде оставка. Дебатът и гласуването в парламента се случиха в отсъствието на премиера Бойко Борисов и скандал по темата. В крайна сметка той беше избран с подкрепата на 121 гласа, а БСП и ДПС гласуваха против.

Кирил Ананиев прие поста от досегашния здравен министър Николай Петров
 
Още преди да се стигне до дебатите по същество, от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да бъде извикан и да чуе какво имат да казват депутатите по темата. От ръководството на парламента обясниха, че това няма как да се случи тъй като министър-председателят точно в този момент ръководел съвета по сигурността.

Така се стигна до сблъсък между лидера на БСП Корнелия Нинова и председателят на Народното събрание Димитър Главчев:
 
Нарушава Конституция, руши институции и е страхлив. Защо не е тук да отговаря на въпроси?! Винаги когато стане напечено, този човек се крие“, посочи Нинова.
 
„Председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три заседания, народен представител, който оскърбява Народното събрание, второ, членовете на МС, президента или вицепрезидента на България или други органи на държавната власт. След като прегледам видеозаписа, ще помисля дали да не приложа този член към вас“, отговори Димитър Главчев.

Кой е Кирил Ананиев?

Въпреки пререканията, се стигна и до дебат по същество. Опозицията не оспори качествата на Ананиев, но не видя желание за реформа. А председателят на социалната комисия Хасан Адемов призна, че всички носят вина за състоянието на здравната сфера:
 
„Първо, да пожелая успех на новия министър и второ, да му пожелая като прекрачи прага на министерския кабинет, да не види отзад табела „Добре дошли в ада“.

БГНЕС

Минути след като го избраха за нов здравен министър, Кирил Ананиев заяви, че планът му не включва 100 дни толеранс, а започва от днес. И веднага отиде в министерството:
 
„Ще се опитаме да се мобилизираме всички ние, като министерство и екип, за да ускорим нещата, които стоят като ангажименти през Министерство на здравеопазването“.

Какви предизвикателства очакват новия здравен министър? (ВИДЕО)

И получи препоръка от отиващия си Николай Петров:
 
Това е една икона, която да ви пази. И една препоръка - едно от първите и най-важни неща, които да направите, е да направите един водосвет за вас и екипа ви“.

БГНЕС

30 октомври: Николай Петров подаде оставка като здравен министър

Двама ще са новите заместници на здравния министър Кирил Ананиев, който днес встъпи в длъжност, информираха от правителствената пресслужба. На мястото на д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева застават д-р Бойко Пенков и Жени Начева. Пенков заемаше поста заместник-министър на здравеопазването при мандатите на д-р Таня Андреева и на д-р Петър Москов, а по-късно застана начело на болница "Софиямед." Жени Начева пък е бивш управител на Националната здравноосигурителна каса, а до настоящия момент е управлявала дирекция във финансовото министерство. През 2010 Софийският градски съд отстрани Начева като управител на здравноосигурителната институция заради обвинения за злоупотреби със служебно положение. На мястото на Кирил Ананиев, като заместник-финансов министър е назначена Росица Велкова – Желева, която досега е била началник на отдел в дирекция „Държавни разходи” във ведомството.