/ БГНЕС, архив
Очаква се в последния работен ден от седмицата парламентът да гласува кандидатурата на Кирил Ананиев за министър на здравеопазването. Предложението бе внесено в деловодството на Народното събрание вчера, а за номинацията на Ананиев се разбра преди дни.

Кирил Ананиев
Ниминираният за министър на здравеопазването Кирил Ананиев/БГНЕС, архив

Кирил Ананиев е новият здравен министър (ВИДЕО)

По предложение на премиера Борисов депутатите ще освободят от поста досегашния министър на здравеопазването проф. Николай Петров. Той подаде оставка в края на октомври и министър-председателят я прие. Петров реши да се оттегли като като здравен министър след телевизионен репортаж за възлагането на две обществени поръчки във ВМА, докато професорът е ръководил лечебното заведение. Медийният репортаж се позоваваше на доклад отпреди време. По него прокуратурата е отказала да образува разследване.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Николай Петров
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Николай Петров/БГНЕС, архив

30 октомври: Николай Петров подаде оставка като здравен министър

Оставката на проф. Петров е първата в третото правителство на Бойко Борисов.

Какви предизвикателства очакват новия здравен министър? (ВИДЕО)

Народните избраници ще гласуват предложението на премиера Борисов овакантения пост на здравен министър да заеме Кирил Ананиев. Понастоящем той е зам. финансов министър и председател на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса.

Кирил Ананиев/ БГНЕС, архив

Кой е Кирил Ананиев?

Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София.

Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.). Бил е зам.-министър на финансите във второто правителство на Бойко Борисов.

В периода от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. заема поста министър на финансите в служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков.

В настоящия момент е заместник-министър на финансите.

Владее руски и френски език.