Кемал Дервиш: България е ценна за ООН с опита си досега
Кемал Дервиш: България е ценна за ООН с опита си досега / снимка: Sofia Photo Agency

България може да помогне на Програмата за развитие на ООН с опита, който има в успешно реализиране на проекти, финансирани от ПРООН. Това каза администраторът на Програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш при откриването на регионална среща на Програмата на ООН за развитие, която се провежда на 23 и 24 април в София.

Кемал Дервиш посочи сред успешно реализираните проекти "Красива България" и проекта Jobs. Той допълни, че такива проекти вече се осъществяват по примера на България и в други страни. Администраторът на Програмата на ООН за развитие изтъкна особено важната роля на България на Балканите и в Черноморския регион и изтъкна тази роля като предпоставка за разширяване зоната на стабилност и сътрудничество във всички сфери между държавите и световната организация.

От своя страна премиерът Сергей Станишев каза, че България неизбежно трябва да увеличи своя принос за развитието на света, в това число и финансово. Имаме ангажименти, които постепенно ще изпълняваме съобразно възможностите, заедно с нарастването на БВП и превръщането на България от по-бедна в по-заможна държава, посочи още Станишев. Той допълни, че ни предстои все още дълъг път докато постигнем средното европейско ниво, но въпреки това в сравнение с редица други страни България е страна с възможности. “Затова трябва да помогнем на ООН при преодоляването на дълбоките проблеми на изоставането в много части на света”, обясни премиерът.