Катастрофа
Катастрофа / БГНЕС, архив
Автомобилните катастрофи без пострадали хора, вече няма да се регистрират в КАТ. Това стана ясно след като окончателно бяха приети промени в Наредба към Закона за движение по пътищата. Формата и съдържанието на протоколите се запазват. Протоколи няма да се подписват при съмнение, че единия от участниците в пътния инцидент е пил или е под влиянието на наркотични вещества. В тези случай ще се вика МВР.

Предвиждат солени глоби за гонки по пътя и шофиране с превишена скорост
 
До този момент не се подписваха протоколи, ако някоя от колите не може да се придвижва на собствен ход. Според застрахователите обаче обездвиженото МПС е почти винаги следствие на сериозен инцидент на пътя.

Нова идея - да се свалят номерата на коли на чужденци, причинили катастрофа у нас
 
"За самите граждани, когато произшествието е тежко и ситуацията е трудна, протоколът е последна грижа. Те не са свикнали да работят с него, притесняват се, затрудняват се. Аз не мисля, че това ще доведе до очакваното облекчение, а по-скоро ще внесе допълнително притеснение", коментира Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Застрахователите стават по-мнителни при изплащане на обезщетения при катастрофи
 
Промените могат да доведат до увеличаване на измамите, което ще направи застрахователите по-бдителни. "Има хора, които целенасочено се занимават с такива измами. За тях сега ще бъде по-лесно. Ние ще увеличим вниманието си при разглеждане на ПТП-та", посочи Несторова.