Предвиждат солени глоби за гонки по пътя и шофиране с превишена скорост
Предвиждат солени глоби за гонки по пътя и шофиране с превишена скорост / БГНЕС, архив

Законови промени предвиждат солени глоби и отнемане на шофьорска книжка за гонки по пътя, шофиране с превишена скорост и каране в насрещното по магистралата.
Настимир Ананиев, депутат от Реформаторския блок и член на парламентарната транспортна комисия обясни пред bTV, че е важно да се борим с рецидивите в пътните нарушения и високите глоби целят точно това. Промените са приети от транспортната комисия в Народното събрание и предстои обсъждането им от депутатите в зала.

България - в челото на Европа по жертви на катастрофи

Карането в насрещното по магистрала ще се наказва с три месеца без книжка и 1000 лв. глоба, а при повторно нарушение половин година без книжка и 4 хил. лв., гласят промените.

Предвижда се дерегистрация на автомобила при управлението му без книжка и шофиране с над 0.5 промила алкохол в кръвта. Това означава сваляне на табелите на място, отписване от системата на МВР на колата и вземане на малкия талон за период от 6 месеца до една година за сметка на собственика.

Глобите за превишена скорост скачат двойно

Солени глоби са предвидени и за гонките по пътя - 12 месеца без книжка и 3 хил. лв. глоба, а при повторно нарушение 3 години без книжка и 5 хил. лв. глоба.

Предвижда се глоба от 400 лева, ако шофьор е превишил допустимата скорост в населено място с между 31 и 40 км/час, 600 лева ще е санкцията за превишаване на скоростта с над 40 км/ч от допустимата и 700 лева и три месеца без книжка, ако превишението на скоростта е над 50 км/ч спрямо допустимото.

Ананиев подчерта, че за всеки следващи 5 км/ч над допустимата скорост глобата се увеличава с 50 лева.

По думите му проблемите с купуването на свидетелства за управление на превозно средство е следващата стъпка, по която предстои да има законови мерки. „В момента има курсове по около 100 лв. Бензинът не могат да си платят с тази цена. Трябва да се фокусираме върху самото обучение и законодателната част", обясни той.

Двойно повече нарушения заснеха мобилните камери на пътя

Събираемостта на глобите също е проблем, чието решение се обсъжда от депутатите. В момента онлайн система на КАТ дава възможност за плащане през интернет и така да се избегнат опашките.

Шефът на "Пътна полиция" обясни за предимството на пешеходеца на зебра

„Предложение, което не влиза в закона, но се обсъжда, е плащането да се обвързва с административна услуга. Например ако трябва да извадите акт за раждане, това да става само ако сте си платили глобите", обясни Ананиев.