Двойно повече нарушения заснеха мобилните камери на пътя
Двойно повече нарушения заснеха мобилните камери на пътя / БГНЕС, архив

По-малко жертви на пътя, но двойно повече нарушения, заснети от мобилните камери.

148 мобилни камери снимат високите скорости на пътя, като 36 от тях са извън строя. Останалите обаче отчитат драстично увеличение на нарушителите през лятото.

Най-много нарушители камерите са уловили в София, Благоевград, Пловдив и Враца. А най-малко са в Шумен, Монтана и Търговище, допълва бТВ.

Половината камери на КАТ на ремонт

Драстичното увеличение на нарушенията обаче е необяснимо, при положение, че всяка камера е обозначена със знак. Липса на респект към катаджиите или невнимание от страна на шофьорите?

"Най-вероятно водачите са невнимателни, разконцентрирани, бързат за някъде и не се съобразяват със знаците, които срещат", коментира инспектор Петър Соколов от "Пътна полиция".

Половината шофьори не плащат глобите си, тъй като не могат да им бъдат връчени. Затова до месец патрулките ще бъдат оборудвани и с принтери, обясни началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски:

"При проверка на пътя и установяване, че водачът, спрян за проверка, има невръчени наказателни постановления или електронни фишове, ще им бъдат връчени на пътя".