„Опозицията или не е чела какво гласува през 2018 г., или търси евтини дивиденти. Проектът за самолетите е за 16 самолета. Осем са в първата част от сделката и още 8 като втора част".

Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отговори на обвиненията, които се появиха след посещението му в САЩ по NOVA. Пред Диана Найденова в предаването „Карай направо" Каракачанов подчерта, че за момента има само изпратено запитване от страна на Министерството на отбраната до „Lockheed Martin”. То е за това на какви цени, в какви срокове и при каква схема на разсрочено плащане могат да ни бъдат предоставени вторите 8 самолета, след като получим първите 8.

 „Това не е като да отидеш да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година. Ние просто правим запитване. Нищо повече! Никой не е казал, че утре, в другиден или другия месец някой ще сключва договор. Най-вероятно ще е следващото правителство. БСП търсят под вола теле. Още самолети ще бъдат купени, но не сега”, категоричен е военният министър.

Той коментира и протестите. По думите му правителството остава до редовните избори. „На редовните избори през март народът ще реши, кой бил крив, кой-прав”, каза още Каракачанов.

Той все още смята, че трябва да има диалог между институциите. „С омраза, противопоставяне и война между институциите, никоя държава не е просперирала”, каза вицепремиерът.

Каракачанов коментира и външната политика. По думите му големи европейски държави ни натискали да подкрепим Северна Македония за членството ѝ в Европейския съюз. „Опитват се по дипломатическа линия да оказват натиск. Германската дипломация е много активна в тази насока”, заяви Каракачанов.
Аргументът бил, че на по-късен етап може пак да поставим своите условия. Вицепремиерът обаче направи сравнение с действията на Гърция, която е била много по-твърда към Скопие и така е постигнала всичките си условия.

„Ние направихме културен договор, толерантно. Дадохме възможност. Но 3 години и 2 месеца в Скопие няма желание”, коментира Каракачанов.
nova.bg