„За последните 32 години не е имало по-лош кабинет от сегашното. Може да се съревновава само с това на Жан Виденов“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента.

По думите му срещата с президента е минала много конструктивно. 

"Надяваме се да сме били полезни на президента. Пътят и начинът, по който ще се стигне до предсрочни избори, тепърва ще го видим", допълни Карадайъ. Той е категоричен, че ДПС не бяга от отговорност.

Президенство на РБ

„За да бъде променена формулата, по която се конструират процесите в политическия терен, са нужни нови предсрочни избори. Нужна е нова основа, за да има нова къща“, заяви Карадайъ по време на политическите консултации при президента Румен Радев днес, на които политическите формации обсъждат възможността за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент с третия проучвателен мандат. 

„Намираме се в политическа криза, освен всички други кризи – икономическа, социална, здравна и енергийна“, отбеляза Карадайъ в началото на разговорите и посочи, че в кризисни ситуации ДПС винаги е заемало отговорна позиция. 

„Още април месец заявихме, че формулата за съставяне на мнозинство в Народното събрание и сегашната власт, която е в оставка, е грешна. Политическата логика диктува, че тази власт, основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи и ще падне рано или късно“, каза Мустафа Карадайъ. 

„Докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави. Нашата отговорност ние си я носим и ние не бягаме от нея. Предсрочни избори ще има – да, но въпросът е кога, както и какво правим до предсрочните избори. Много е важно тези въпроси да бъдат много сериозно и отговорно обсъдени“, допълни още той. 

Държавният глава Румен Радев отбеляза, че на разговорите очаква да чуе може ли, според ДПС, в настоящия момент на дълбока криза страната да си позволи да остане без работещ парламент, как виждат тяхната роля в процеса, както и тяхната рецепта за постигане на диалог и консенсус. Радев отбеляза, че ДПС е партия с дългогодишен опит в парламентаризма и управлението на страната, което предполага отговорност към българските граждани. 

Държавният глава Румен Радев вече проведе политически консултации с „Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ-СДС, а след ДПС президентът ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно представителите „БСП за България“, „Има такъв народ", „Демократична България“ и „Възраждане“.

След неуспешните два проучвателни мандата, връчени на "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ-СДС, решение на президента Румен Радев е на коя парламентарно представена формация да връчи третия и последен мандат. 
БТА