Студ, дъжд и дори сняг изненадаха цяла България точно в средата на юли. За почти цялата страна важи „оранжев“ и „жълт“ код за обилни валежи. Количеството дъжд на места надхвърли 60 литра на квадратен метър и доведе до малки наводнения. А на връх Мусала заваля сняг, посочва NOVA.

С какво време ще започне новата седмица?
 
 
Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 14 юли 2019 г.

В София се изляха големи количества дъжд.
 
В Пловдив пороят, придружен с гръмотевици, наводни улици. Най-критична беше ситуацията на Голямоконарско шосе, където под железопътния надлез водата стигна половин метър. В образувалото се езеро закъсаха няколко автомобила.
 
 

Пловдив отново под вода! Фото: КАЛОЯН МИНДЕВ

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 14 юли 2019 г.

Полицията спря движението. Влизащите от автомагистрала „Тракия” не можеха да стигнат до центъра на града и се наложи да заобикалят.  Наводни се и подлезът на Централната гара. Канализацията изби като гейзер и върна обратно водата, която заля десетки магазини.
 
Силните валежи в Южна България причиниха редица локални наводнения. Особено тежка е ситуацията край Пловдив, в село Белозем, което и в предишни години страдаше от пороите. Водното бедствие сполетя селото днес по обед. В продължение на час там се изля пороен дъжд, придружен с гръмотевици. Прекъснато за 30 минути е било електрозахранването. Улиците са се превърнали в пълноводни реки. Наводнени са 5 къщи. Водите са влезли в приземните етажи на домовете на хората, както и гаражите и дворовете им. Ситуацията постепенно вече се нормализира.
 
Паднали камъни по пътя Смолян-Девин затрудниха движението. 
 
Пороен дъжд се изля в Поморие. В морето край Несебър пък се изви торнадо. Необичайното за страната ни явление туристи наблюдаваха от плажа.
 
 

Смерч до Несебър тази сутрин! Фото: Кирил Томов

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 14 юли 2019 г.

Най-големи количества дъжд са паднали в Златоград – 55 литра на квадратен метър. Следват Сливен с 53 л/квм и Джебел с 45 л/кв.м.
nova.bg